044 360-31-22
093 291-71-24

Зміни до законодавства у серпні 2020 року

Із 1 серпня діє постанова КМУ від 22.07.20 р. № 641, якою продовжено до 31 серпня адаптивний карантин. Залежно від епідемічної ситуації на території регіону або окремих адміністративно-територіальних одиниць – районів установлюється зелений, жовтий, помаранчевий або червоний рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 та застосовуються відповідні обмежувальні протиепідемічні заходи. Відповідний рівень визначається автоматично на основі певних алгоритмів та зібраних даних і затверджується рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (далі – Комісія, рішення), яке розміщується на офіційному інформаційному порталі КМУ

У «зеленій зоні» діють такі карантинні обмеження: у громадських будівлях обов’язковим є носіння маски або респіратора; на масових заходах має перебувати не більше 1 особи на 5 м2; кінотеатри заповнюються не більше ніж на 50 %; перевезення пасажирів відбувається тільки на місцях для сидіння. «Жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень установлюється на території регіону зі значним поширенням COVID-19. Таким регіоном уважається той, у якому наявна хоча б одна з таких ознак: завантаженість ліжок у медзакладах, призначених для госпіталізації пацієнтів із підтвердженим діагнозом COVID-19, – більш як 50 %; середня кількість тестувань методом ПЛР та ІФА – менше ніж 24 на 100 тис. населення протягом останніх 7 днів; коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 більш як 11 %; показник динаміки зростання випадків інфікування – більше 10 %. Комісія переглядає своє рішення для регіону із «жовтим», «помаранчевим» або «червоним» рівнем епідемічної небезпеки раз на 5 днів.

Окремі норми постанови набувають чинності з 1 вересня.

Із 1 серпня починають діяти закони від 20.09.19 р. № 128-ІХ та № 129-ІХ (далі – Закон № 128, № 129), якими з метою запровадження програмних РРО (далі – ПРРО) як альтернативи класичним РРО унесено зміни до Податкового кодексу, Закону від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265) та інших законів. Зокрема, Законом № 128 унесені зміни:

  • до п. 11 ст. 3 Закону № 265. Так, суб’єкти господарювання (далі – СГ), які здійснюють розрахункові операції, зобов’язані проводити такі операції через РРО та/або через ПРРО з використанням режиму попереднього програмування найменування товарів (послуг) (із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТЗЕД для підакцизних товарів), цін товарів (послуг) та обліку їх кількості.
  • Підвищено розміри штрафів за порушення, допущені під час роботи РРО (зокрема, за непроведення розрахункових операцій через РРО, проведення їх на неповну суму вартості товарів (послуг), за невідповідність на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів, зазначеній у денному звіті РРО, більше ніж на 10 % МЗП, установленого на 1 січня податкового (звітного) року, а в разі використання РК – загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня; невидача фіскального чека). При цьому до 1 січня 2021 року застосовуються «пільгові» розміри штрафу за такі порушення. Із 1 серпня 2020 рокутакож почнуть діяти нові штрафи за інші порушення, установлені у ст. 17 Закону № 265;
  • п. 7 ч. 1 ст. 1 Закону від 12.05.91 р. № 1023-XII. Згідно з уточненим визначенням терміна «договір» факт усного правочину підтверджується квитанцією, товарним чи касовим чеком, квитком, талоном, розрахунковим документом, передбаченим Законом № 265, або іншими документами;
  • ч. 34–36 ст. 15 Закону від 19.12.95 р. № 481/95-BP. Так, у заяві про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями або пальним тепер додатково зазначаються фіскальні номери ПРРО, які знаходяться у місці торгівлі. У заяві на видачу ліцензії на роздрібну торгівлю тютюновими виробами зазначається адреса місця торгівлі. У додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями або пальним суб’єктом господарювання зазначаються фіскальні номери ПРРО.
     

Із 1 серпня набули чинності, прийняті на виконання норм Законів № 128 та № 129, постанови КМУ від 22.07.20 р.:

  • № 629. Зокрема, постанову КМУ від 18.02.02 р. № 199 доповнено вимогами щодо забезпечення виконання фіскальних функцій ПРРО для різних сфер застосування;
  • № 630. Так, постанову КМУ від 02.03.16 р. № 149 доповнено вимогами щодо забезпечення виконання фіскальних функцій ПРРО, що застосовуються під час здійснення операцій з торгівлі валютними цінностямив готівковій формі, а також під час здійснення операцій з приймання готівкових коштів для подальшого переказу через програмно-технічні комплекси самообслуговування;

№ 631. Унесено зміни до деяких постанов КМУ, згідно з якими, зокрема:

  • ПРРО повинен окремо накопичувати, вносити та зберігати на фіскальному сервері ДПС сумарні денні обороти з реалізації товарів (надання послуг) за кожною із ставок ПДВ та операцією, звільненою від оподаткування чи такою, що не є об’єктом оподаткування (п. 7 Порядку обчислення і накопичення реєстраторами розрахункових операцій сум податку на додану вартість, затвердженого постановою КМУ від 27.12.10 р. № 1224);
  • Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО, але з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336, тепер стосується і ПРРО.

Із 1 серпня з метою реалізації норм Законів № 128 та № 129 набули чинності затверджені наказом Мінфіну від 23.06.20 р. № 317:

  • Порядок реєстрації, ведення реєстру та застосування ПРРО та Порядок визначення діапазону, видачі, резервування, використання фіскальних номерів, що присвоюються електронним розрахунковим документам під час роботи ПРРО в режимі офлайн,
  • зміни до затверджених наказом Мінфіну від 14.06.16 р. № 547 Порядків: реєстрації та застосування РРО, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), а також реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти; реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій; опломбування РРО (детально див. на с. 8 цього номера).

Із 1 серпня набув чинності наказ Мінфіну від 18.06.20 р. № 306, яким унесено зміни до Положень, затверджених наказом Мінфіну від 21.01.16 р. № 13. У новій редакції затверджено форми фіскальних чеків (№ ФКЧ-1, № ФКЧ-2 та № ФКЧ-3). Затверджено нову форму розрахункового документа для підтверждення операції з видачі готівки держателям електронних платіжних засобів. 

Із 1 серпня фіскальний додаток для програмного РРО доступний на вебсайті Мінфіну для повноцінного використання всіми бажаючими безкоштовно.

Із 1 серпня набули чинності зміни до Положення про структуру валютного ринку України, умови та порядок торгівлі іноземною валютою та банківськими металами на валютному ринку України, затвердженого постановою Правління НБУ від 02.01.19 р. № 1, зокрема тепер:

  • небанківська установа, її відокремлені підрозділи та пункти обміну валюти мають право здійснювати валютно-обмінні операції після реєстрації РРО/програмного РРО в органах ДПС;
  • у касах зазначених установ (включаючи пункти обміну валюти банку, небанківської установи) заборонено здійснювати валютно-обмінні операції без застосування РРО/ПРРО у разі: виходу з ладу РРО/ПРРО та у період відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером контролюючого органу, тимчасового відключення електроенергії. У разі виходу з ладу РРО/ПРРО такі установи мають право використовувати в касі резервний РРО, про що складається акт за підписом керівника, відповідального за роботу каси, пунктів обміну валюти, і представника сервісної організації (постанова Правління НБУ від 17.01.20 р. № 9).

Із 1 серпня набули чинності зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148. Зокрема, тепер установлено, що:

  • оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням ПРРО без ведення касової книги, є щоденне створення засобами ПРРО у паперовій та/або електронній формі фіскальних звітних чеків та подання їх до фіскального сервера засобами телекомунікацій, а також направлення створених ПРРО електронних розрахункових документів та повідомлень для їх реєстрації і довгострокового зберігання до фіскального сервера;
  • підприємства, їхні відокремлені підрозділи, фізособи-підприємці, які обслуговують електронні платіжні засоби (далі – ЕПЗ) та проводять розрахунки із застосуванням РРО, видають держателям ЕПЗ готівку із друкуванням квитанції платіжного термінала (або розрахункового документа), реєструють такі операції в розрахункових документах РРО або РК. Тобто, розраховуючись у магазині або кафе платіжною карткою, покупець (відвідувач) може за бажання також отримати готівку зі своєї картки (постанова Правління НБУ від 07.05.20 р. № 59, див. «БАЛАНС», 2020, № 22, с. 7).

 

Із 1 серпня містобудівні умови та обмеження містять ідентифікатор об’єкта будівництва або закінченого будівництвом об’єкта (для об’єктів нового будівництва та закінчених будівництвом об’єктів, яким присвоєно ідентифікатор до видачі містобудівних умов та обмежень). Але із 1 серпня по 30 листопада поточного року ця норма (п. 11 ч. 5 ст. 29 Закону від 17.02.11 р. № 3038-VI) не застосовується (Закон від 17.10.19 р. № 199-IX).

Із 1 серпня набула чинності норма п. 1 ч. 1 ст. 14 Закону від 22.06.17 р. № 2119-VIII, згідно з якою у разі порушення строків встановлення або заміни вузлів комерційного обліку теплоенергії, гарячої чи питної води на СГ – операторів зовнішніх інженерних мереж накладається штраф у розмірі 1 % суми платежів, нарахованих за останній місяць, у якому надавалася відповідна комунальна послуга споживачам, будівлі яких не обладнано вузлами обліку.

Із 1 серпня Типову форму договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затверджену постановою КМУ від 25.04.18 р. № 410, доповнено Переліком зобов’язань надавача медичних послуг щодо забезпечення належного рівня надання таких послуг за договором (додаток 3 до договору). Зокрема, у разі отримання замовником від уповноважених органів інформації про порушення надавачем вимог законодавства сторони зобов’язані включити до плану заходів з удосконалення медобслуговування заходи з усунення таких порушень (постанова КМУ від 27.11.19 р. № 1073).

Із 3 серпня набувають чинності зміни до Інструкції про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління НБУ від 16.08.06 р. № 320. Зокрема, банківський день може включати 2 і більше календарних днів, якщо міжбанківський переказ через СЕП здійснюється у вихідні, святкові та неробочі дні, що передують даті цього банківського дня. Підсумки розрахунків за міжбанківськими електронними розрахунковими документами, проведеними через СЕП у зазначені дні, відображаються на коррахунках банків у НБУ в перший робочий (операційний) день після вихідних, святкових та неробочих днів (постанова Правління НБУ від 07.07.20 р. № 95).

Із 20 серпня набувають чинності зміни до Технічного регламенту мийних засобів, затвердженого постановою КМУ від 20.08.08 р. № 717. Зокрема, п. 18 доповнено нормами, якими визначено механізм перевірки відповідності продукції вимогам цього Техрегламенту. Установлено, що перевірка відповідності асортиментного (модельного) ряду мийних засобів або поверхнево-активних речовин вимогам цього Техрегламенту здійснюється кожні 2 роки, а також у разі зміни виробничого процесу та/або сировини для виготовлення мийних засобів (постанова КМУ від 12.02.20 р. № 88).

Із 29 серпня набуває чинності Технічний регламент щодо вимог до екодизайну для обігрівачів приміщень та комбінованих обігрівачів. Також Перелік видів продукції, щодо яких органи державного ринкового нагляду здійснюють державний ринковий нагляд, затверджений постановою КМУ від 28.12.16 р. № 1069, доповнено новим п. 56, згідно з яким Держпродспоживслужба визначена органом державного ринкового нагляду для такої продукції. Упровадження Техрегламенту має забезпечити Держагентство з енергоефективності та енергозбереження (постанова КМУ від 27.12.19 р. № 1184).

Із 30 серпня набуває чинності Технічний регламент засобів індивідуального захисту (далі – ЗІЗ), затверджений постановою КМУ від 21.08.19 р. № 771 (далі – ЗІЗ, Техрегламент № 771). При цьому встановлено, що надання на ринку ЗІЗ, які відповідають вимогам Техрегламенту, затвердженого постановою КМУ від 27.08.08 р. № 761 (втрачає чинність з 30 серпня) та були введені в обіг до 30 серпня, не може бути заборонено або обмежено з причин невідповідності таких ЗІЗ вимогам Техрегламенту № 771. Органом державного ринкового нагляду для ЗІЗ визначено Держпраці. Упровадження нового Техрегламенту має забезпечити Мінекономіки.

До 31 серпня ДП «Поліграфічний комбінат «Україна» по виготовленню цінних паперів» повинен знищити повернуті марки акцизного податку (далі – АП) попереднього зразка для маркування алкогольних напоїв та виготовити, безплатно обміняти та доставити продавцю марок марки АП нового зразка у кількості прийнятих для знищення марок попереднього зразка (постанова КМУ від 12.02.20 р. № 74).

07.09.2020